Nagyvilág

Hágába idézték Naomi Campbellt

Tanúként kell megjelennie Naomi Campbell szupermodellnek, valamint Mia Farrow és Carol White színésznőknek Charles Taylor háborús bűnökkel vádolt egykori libériai államfő perében a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt.

A brit modellnek számot kell adnia azokról az állításokról, amelyek szerint Taylor csiszolatlan gyémántokat adott neki egy 1997-es fogadáson. A Sierra Leone-i polgárháború ügyét tárgyaló törvényszék szerdán fogadta el a vád képviselőinek kérését a tanúk beidézéséről, azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy mikor kézbesítik a dokumentumot.

Az ügyészek reményei szerint Campbell, Farrow és Carol White színésznő meghallgatása alátámasztja majd azokat a vádakat, amelyek szerint Taylornak úgynevezett véres gyémántokkal volt dolga, amikor támogatta a szomszédos Sierra Leone lázadóit az 1991 és 2002 között dúló polgárháborúban. Charles Taylor tagadja a vádakat.
A politikus ügyvédei úgy vélik, a hírességek beidézése “nyilvánvaló hírverés”, és most már túl késő új bizonyítékokat bemutatni azok után, hogy a vád 18 hónappal ezelőtt lezárta az ügyet. A törvényszék viszont elfogadta a vád képviselőinek érvelését, az ügyészek ugyanis állítják: júniusban derült fény új bizonyítékokra.

A szupermodell jogi képviselőjén keresztül azt üzente, hogy nem akar belefolyni az ügybe. Mia Farrow a törvényszékhez eljuttatott írásos állásfoglalásában azt állította, hogy Campbell elmesélte neki: két-három férfi felkereste és átadott neki egy nagyméretű gyémántot, Taylor ajándékát. Carol White pedig arról számolt be, hogy hallotta amint Taylor arról beszél: gyémántokat akar adni a modellnek.

Az ügyészek szerint Campbell meghallgatása a fegyveres konfliktusban nem érintett tanútól származó közvetlen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik