Nagyvilág

Orosz kémeket tartóztattak le az USA-ban

A tíz kémkedéssel vádolt személyt azzal vádolják, hogy az amerikai politikai döntéshozatalról szállítottak információt.

Több mint tíz évig tartó nyomozás után az amerikai hatóságok letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet. Szerintük a gyanúsítottak orosz hírszerzési kiképzést kaptak, hosszú távú küldetésen voltak, mélyen beépültek az amerikai társadalomba. Egy gyanúsított szökésben van.

A tíz letartóztatott közül öten már bíróság elé is álltak New Yorkban. Ha beigazolódik, hogy idegen ország ügynökeként dolgoztak, öt évig terjedő börtönbüntetés vár rájuk. Kilenc embert ráadásul pénzmosással is vádolnak, amiért már húsz évig terjedő börtönbüntetést is lehet adni.

Az FBI már több mint tíz éve nyomozott rejtett módszerekkel az orosz kémhálózat ellen. Otthonaikban titokban mikrofonokat helyeztek el, figyelték telefonjaikat, emailjeiket. Az állítólagos orosz ügynökök közül többen a ’90-es évek eleje óta dolgoztak az Egyesült Államokban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az orosz hírszerzők feladata az volt, hogy az amerikai politikai döntéshozatalról szerezzenek információkat. Többek között Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik