Nagyvilág

FAZ: megtorlás volt a szlovák állampolgársági törvény

Az új magyar állampolgársági törvényről közölt elemzést keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap tudósítója túlzásnak tartja azt a „megtorló” fellépést, amit Szlovákia tanúsított a törvénymódosítással szemben.

A német konzervatív napilap tudósítója, Reinhard Olt a cikk bevezetőjében kiemelte, hogy a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező új magyar kormány néhány hét alatt “nagy horderejű” döntéseket hozott, és azok többségét már a törvényhozás is elfogadta. Ezek közé tartoztak a kettős állampolgársággal, illetve a Trianonra emlékező nemzeti összetartozás napjával kapcsolatos döntések, amelyek különösen a szomszédos Szlovákiában diplomáciai tiltakozásokhoz és ellenintézkedésekhez vezette.

A tudósító szerint a hamarosan hivatalba lépő új szlovák kormány számára sem lesz könnyű az évek óta feszült kétoldalú viszony kezelése. Ennek kapcsán Olt emlékeztetett: az Orbán-kormány még a szlovákiai lakosság 10 százalékát kitevő magyar népcsoport részéről is azt a szemrehányást kapta, hogy jobb lett volna, ha a kettős állampolgárságra vonatkozó határozat meghozatalával megvárja a szlovákiai választásokat. Mindehhez az újságíró hozzátette: az állampolgárság nem biztosítja sem a választói jogot, sem pedig azt, hogy az érintettek magyarországi szociális szolgáltatásokra tartsanak igényt.

Miközben Magyarország az állandó lakhely-kritériumot törölte az állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételek közül, a szlovákiai parlament egy olyan megtorló lépésről határozott, amelynek értelmében elvesztik szlovákiai állampolgárságukat azok a személyek, akik önkéntesen más állampolgárságot szereznek.

A lap cikkírója emlékeztetett arra, hogy egyetlen más ország- beleértve Romániát és Szerbiát- sem kelt ki olyan hevesen a magyar törvény ellen, mint Szlovákia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik