Nagyvilág

Amerikai kémügy: Moszkva magyarázatot vár

Oroszország magyarázatot kér az USA-tól a kémbotrány kapcsán

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva nem kapott információkat a történtekről. Úgy fogalmazott, hogy “különös műgonddal” választották ki a pillanatot a kémügy kirobbantására.

Tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. Amerikai sajtóhírek szerint két csoportban dolgoztak az ügynökök, és Moszkvában készült különleges számítógépeken keresztül a New York-i ENSZ-központban dolgozó orosz diplomatákkal álltak kapcsolatban.

Az orosz külügyminisztérium első reagálásában annyit közölt, hogy tanulmányozzák az Egyesült Államokban közzétett beszámolókat. Oroszország washingtoni nagykövetsége nem kommentálta érdemben a kémbotrányt.

Moszkva utólagos nyilatkozatai szerint az amerikai lépések megalapozatlanok, és “elítélendő célokat szolgálnak”. A külügyi szóvivő szerint Oroszország nem érti, hogy mi késztette az amerikai igazságügyi minisztériumot a hidegháborús korszak “szenvedélyes kémügyeinek” szellemét visszaidéző nyilvános bejelentésre.

Vlagyimir Putyin kormányfő reményét fejezte ki, hogy az ügy nem okoz kárt az orosz-amerikai kapcsolatokban. Putyin ezt kedden mondta, amikor Moszkva melletti rezidenciáján találkozott Bill Clinton volt amerikai elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik