Nagyvilág

Világszínvonalú klinika a Vajdaságban

Felszereltségét tekintve Szerbiában egyedülálló, a legújabb európai uniós és amerikai standardoknak is megfelelő sürgősségi központot adtak át Újvidéken.

A 3,7 milliárd dinárból (bő 10 milliárd forintból) megépült klinika az elmúlt évek egyik legnagyobb befektetése Szerbiában – jelentette a hét végi Magyar Szó.

Az újvidéki lap azt írta, hogy a legkorszerűbb berendezésekkel és műszerekkel felszerelt, teljesen automatizált klinika egyszersmind az utóbbi 30 év legjelentősebb egészségügyi beruházása a Vajdaságban.

A fejlesztést a vajdasági tartományi nagyberuházási alap és a vajdasági kormány finanszírozta. Dragan Draskovic, a vajdasági klinikai központ igazgatója – aki a pénteki ünnepélyes átadón jelképesen nem kulcsot, hanem mágneskártyát vett át Bojan Pajtic vajdasági tartományi miniszterelnöktől – emlékeztetett: a létesítmény hosszú időn át a félresikerült vajdasági beruházások szégyenteljes szimbóluma volt.

Az épület alapjait még 1988-ban lehelyezték, 1991-ban azonban teljesen leálltak a munkálatokkal, s kérdés volt, sikerül-e valaha is tető alá hozni, hiszen nem létezett konkrét terv, sem pedig pénz a munkálatokra. 2006-ban azonban a tartományi végrehajtó tanács döntést hozott a beruházás folytatásáról.

A sürgősségi központ területe nagyjából 9 ezer négyzetméter, és egész Vajdaság területéről fogadja majd a sürgősségi ellátásra szorulókat. Naponta hatszáz pácienset tudnak majd ellátni, évente pedig nagyjából 200 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik