Külföld

Székelyföldön küzdenek az árvízzel

admin
admin

2010. 06. 27. 20:45

Kilenc településen 311 gazdaságot és 130 hektár mezőgazdasági területet öntöttek el a megáradt patakok és folyók a székelyföldi Hargita megyében.

A legtöbb kárt Csíkszentmihály, Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok településeken jegyezték fel, de pusztított az ár Madéfalván, Csíkszentsimonban, Csatószegen és Csíkszeredában is. Az udvarhelyszéki települések közül Etéden és Homoródszentmártonban jegyeztek fel árvízkárokat.

A főbb útvonalak közül a Nyerges-tetőn átvezető műút rongálódott meg, azt vasárnap is lezárták a hatóságok a forgalom elől, mivel két helyen a patakok átfolytak az úttesten. Szünetel a vasúti forgalom a Gyimeseken átvezető vasútvonalon. Ajnádon hordalékot vitt a víz a vasúti pályára, a völgy keleti kijáratánál, Palánkán és Gyimesbükkben pedig az ár megrongálta a síneket.

Szombaton egy sávon lehetett csak közlekedni a Csíkszeredából északi irányba vezető úton, vasárnapra viszont már helyreállt a normális forgalom. Összesen 150 megyei és több mint hat kilométernyi községi út rongálódott meg, az áradás egy hidat tönkretett, egyet pedig súlyosan megrongált.

Lakóházakban nem esett nagyobb kár, de a vizek több helyen öntöttek el pincéket, alagsori nyárikonyhákat. Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere azt is elmondta, hogy a községben két házat rongáltak meg a kiáradt patakok, de az elöntött pincék, garázsok és gazdasági épületek száma meghaladta a hatvanat.

A helyi katasztrófavédelmi csapat, valamint több száz önkéntes közreműködésével sikerült megmenteni a környékbeli házakat és javakat – közölte Szente, hozzáfűzve: az önkéntesek több mint 3000 homokzsákot használtak fel, és számos állatot mentettek ki az istállókból. Az anyagi kár hatalmas, a helyzetet továbbra is nehezíti, hogy folyamatosan esik az eső. Panescu szerint a továbbiakban is kiadós esőzések várhatók a térségben, narancssárga jelzés van érvényben az Olton és Homoródokon, sárga jelzésű riadót hirdettek a Tatroson.

Újabb eső- és árvízriadót rendelnek el hétfő reggel 9 órakor az ország északkeleti megyéiben – jelentette be vasárnap Ion Sandu, a román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezetője. Különösen Máramaros, Suceava, Botosani, Beszterce-Naszód, Hargita, Neamt, Iasi, Kovászna, Vrancea, Galac, Vaslui és Bákó megyékben kell nagy mennyiségű csapadékra számítani.

Petre Stanciu, az Országos Hidrológiai Intézet (INH) vezetője figyelmeztetett: a legmagasabb fokozatú, piros színű riadó van érvényben az Olt felső szakaszán, a Feketeügyün. Hamarosan érkezik a második árhullám, és ez nagyobb lesz, mint az előző. Emiatt további áradásriadókat rendeltek el a folyók egy-egy szakaszára, például a Nagy-Küküllőre.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.