Nagyvilág

Nobel-díjasok tanácskoznak

A németországi Lindauban a Nobel-díjasok hagyományos, immár 60. alkalommal megrendezett tanácskozásán idén rekordszámú, 59 kitüntetett vesz részt.

AZ 1951 óta évente sorra kerülő ülés 2010-ben a kémia, a fizika, valamint az orvostudomány kérdéseit járja körül. A péntekig tartó tanácskozásra mintegy hetven ország 675 fiatal kutatóját és diákjait is a Bodeni-tó partjára.

A találkozó nyitányaként Anette Schavan a tudomány kutatásokért felelős német miniszter a szellemi tudományok képviselőivel folytatott intenzív eszmecserére szólította fel az összegyűlt természettudósokat. A tárcavezető emellett a politikai szférát is sürgette, hogy lépjen párbeszédre a tudománnyal. “Az a politika, amely figyelmen kívül hagyja a tudományt, nem tud felelősségteljes döntéseket hozni” – fogalmazott Schavan.

A résztvevők idén többek közt az energia és az éghajlatváltozás kérdéseit is megtárgyalják, de a napirenden a kozmológia is szerepel. A Nobel-díj kitüntetettjei zárt ajtók mögött megbeszéléseket folytatnak majd a fiatal tudósokkal. A színes programok keretében első alkalommal grillezést is rendeznek a tudósok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik