Nagyvilág

Gumibottal oszlatnak Bangladesben

Több mint 200 embert vettek őrizetbe Bangladesben, ahol a fő ellenzéki párt hajnaltól alkonyatig tartó általános sztrájkot hirdetett a kormány "hibái és túlkapásai" ellen.

A több száz tüntetőt könnygázzal és gumibottal oszlatták szét a rendfenntartó erők a fővárosban, Dakkában. Ezért legalább 25 tüntető megsérült, köztük az ellenzéki Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) egyik parlamenti képviselője, volt miniszter, miután a Dakkai Egyetemen összecsaptak a sztrájkolók és ellenfeleik. Ezután a képviselőt kórházba vitték, majd őrizetbe vették – közölte Valid Hoszein rendőrségi szóvivő.

A biztonsági erők legalább 12 ezer tagját vezényelték a 13 milliós főváros utcáira, ahol leállt a tömegközlekedés, a hivatalok és üzletek többsége pedig zárva maradt vasárnap.

A sztrájkot – szövetségesével, a Dzsamaat-e-Iszlamival együtt – kezdeményező BNP azzal vádolja a kormányt, hogy képtelen vízzel, villannyal és gázzal ellátni a lakosságot.

Elmarasztalja amiatt is, hogy “önkényes” letartóztatásokra ad utasítást, és zaklatja az ellenzéki erők híveit. A párt azt reméli, hogy előre hozott választásokat kényszeríthet ki. A következő választások 2013-ban lennének esedékesek.

Ez az első általános sztrájk a kormányzó Avami Liga tavaly januári hatalomra kerülése óta. Sejk Haszina Vazed kormányfő elutasította a vasárnapi megmozdulást, mondván, hogy azzal az ellenzék anarchiát akar teremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik