Nagyvilág

Szerbiának nem kell elismernie Koszovót

Washington nem várja el Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét, ez nem előfeltétele a két ország jó kapcsolatainak - közölte Mary Warlick, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete egy szerbiai napilapnak nyilatkozva.

A Vecernje Novosti című újság internetes felületén pénteken olvasható interjúban a nagykövet emlékeztet Joe Biden amerikai alelnök tavalyi belgrádi látogatásán elhangzottakra. Mint mondta: azóta nem változott Washington álláspontja, az Egyesült Államok nem várja el Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét.

“Ez nem előfeltétele a jó kapcsolatainknak vagy Washington támogatásának az uniós integrációjához. Ugyanakkor szeretnénk látni, hogy Szerbia építő szellemben együttműködik Pristinával, az Egyesült Államokkal, az EU-val, továbbá más kulcsfontosságú nemzetközi szereplőkkel, és rugalmas megoldásokat keres, amelyek javítanák mindenki életét Koszovóban, a szerbekét és az albánokét is” – mondta a nagykövet.

A volt szerbiai tartomány státusáról szóló tárgyalások jövőbeni újrakezdését firtató kérdésre Warlick leszögezte, hogy az Egyesült Államok rendezettnek tartja Koszovó jogállását. A nagykövet szerint Washington Koszovó felosztását sem támogatja, mert ez aláásná a térség biztonságát.

“Minden egyes nap, amelyet Szerbia a jogállásról szóló tárgyalások újrakezdésének vagy Koszovó felosztásának szentel, elvesztett nap számára az európai jövő felé vezető úton” – mondta az Egyesült Államok belgrádi nagykövete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik