Nagyvilág

Részben alkotmányellenes a román megszorító intézkedéscsomag

Részben alkotmányellenesnek nyilvánította a román alkotmánybíróság a bukaresti megszorító intézkedéscsomagot.

Az alkotmánybíróság közleménye megerősítette a román sajtó által már korábban közölt információt, miszerint az alkotmánybírák részben alkotmányellenesnek nyilvánították a két törvénytervezetet, így csak a közalkalmazottak bére csökken 25 százalékkal, a nyugdíjakhoz viszont nem nyúlhatnak hozzá, azok a jelenlegi szinten maradnak.

Az alkotmánybírósági döntést megelőzően az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban dolgozó közalkalmazottak és nyugdíjasok tüntettek a román elnöki palota előtt. A két órás tiltakozó akció során az emberek megpróbálták áttörni a csendőrök alkotta kordont, kísérletük azonban kudarcot vallott.

A román kormány azért döntött korábban a bér- és a nyugdíjcsökkentés mellett, hogy ne kényszerüljön a két legfontosabb adónem megemelésére. A kormány elképzelését a román központi bank is támogatta arra hivatkozva, hogy az áfa és az egységes adókulcs megemelése nyomán várható inflációnövekedés hosszabb távon lehetetlenné teszi a román gazdaság növekedését.

Egyes román ellenzéki politikusok szerint az alkotmánybírósági döntés következtében nem csak a következő IMF hitelrészlet kerülhet veszélybe, hanem az IMF irányítása alatt, a Románia által tavaly márciusban megkötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás további sorsa is bizonytalanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik