Nagyvilág

Kihagyja a G20-at a brazil elnök

Lemondta kanadai útját Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a hazáját sújtó áradások miatt, nem vesz részt a hét végén megrendezésre kerülő G20-csúcson - tájékoztatott a brazil állami hírügynökség.

Celso Amorim külügyminiszter elmondta, az államfő pénteken úgy döntött, hogy távol marad a hétvégi torontói csúcstalálkozóról.
A brazil elnök csütörtökön látogatott el a természeti katasztrófa sújtotta északkeleti területekre, és megdöbbentette az ott végbement pusztítás, amely legkevesebb 51 emberéletet követelt. A külügyminiszter közölte, hogy Lula da Silva nyomon akarja követni a kárrendezési munkálatokat.

A múlt hét szombatján kezdődött heves esőzések kiváltotta áradások következtében mintegy 150 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából, tízezrek maradtak fedél nélkül Alagoas és Pernambuco szövetségi államok területén.

A brazil elnök a 2008-as pénzügyi válság óta a fejlődő országok szószólójává vált, szerkezeti változásokat követel a globális pénzügyi rendszerben, sürgeti, hogy a szegény államok nagyobb befolyással rendelkezzenek a multilaterális intézményekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik