Nagyvilág

Házkutatás miatt tiltakozik a Vatikán

A Vatikán pénteken tiltakozott amiatt, hogy előző nap házkutatást tartottak a belga katolikus egyház székhelyén és egy bíboros házában, miután helyi papokat vádoltak meg azzal, hogy szexuális visszaéléseket követtek el kiskorúak ellen.

Közleményében a Vatikán megdöbbenését és méltatlankodását fejezte ki a házkutatások miatt, amelyek során a Vatikán szerint megszentségtelenítették két bíboros sírját is. Belgium vatikáni nagykövetét bekérették a vatikáni külügyminiszterhez, hogy átadják neki a hivatalos tiltakozást.

A nyomozók csütörtökön átkutatták a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központját, valamint egy volt érsek házát, ahonnan számítógépeket és fájlokat vittek el, hogy bizonyítékokat szerezzenek a papok elleni vádak alátámasztására.

Az ügyészség szóvivője elmondta, hogy a rendőrök átkutatták Godfried Danneels bíboros rezidenciáját is, és elvitték a számítógépét. Danneels 1979 óta volt a belga katolikus egyház feje, januárban mondott le tisztségéről.

A belga főügyészség szóvivője pénteken elmondta, hogy csak egy sírt nyitottak fel a székesegyházban – azt nem tudta, hogy ki nyugszik benne – ugyanis a házkutatás során egy jelenlévőtől megtudták, hogy a közelmúltban munkálatokat végeztek a sírkövön és ezért döntöttek úgy, hogy belsejét is megvizsgálják.

Egyházi hivatalokban és bíborosi rezidenciákban tartott razziák rendkívül ritkák, még pedofilvádak esetén is. Több európai országban az egyház és az állam közösen állít fel testületeket a botrányok kivizsgálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik