Nagyvilág

Bugár Béláék három minisztert adhatnak az új kormánynak

Végleges megállapodás arról, hogy melyik párt milyen tárcát kap, még nincs.

Megegyezett a jövőbeni szlovák kormány miniszteri tárcáinak elosztásáról az alakuló négypárti jobbközép kormánykoalíció. A kormányalakítással megbízott Iveta Radicova több mint nyolcórás tárgyalás után közölte, az új szlovák kormánynak 15 tagja lesz.

A megállapodás szerint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 5, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 4, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd 3-3 miniszteri tárcát kap. Minden minisztériumban egy államtitkár lesz, abból a pártból, amelyik a minisztert adja.

Végleges megállapodás arról, hogy melyik párt milyen tárcát kap, még nincs. Radicová szerint ennek oka, hogy néhány minisztérium iránt több párt is érdeklődik, így mérlegelik a helyzetet, hogy a lehető legjobb döntést hozza. A négy párt elnöke hétfőn folytatja erről a vitát.

Megállapodás született arról is, hogy mégsem szüntetik meg az emberi és kisebbségi jogokért felelős kormányfő-helyettesi tisztséget, de átszervezik és megerősítik. A négy párt abban is megegyezett, hogy felújítja a környezetvédelmi tárcát, amelyet elődjük megszüntetett.

Gasparovic államfő július 8-ra hívta össze a parlament alakuló ülését. A 150 tagú törvényhozásban a négypárti koalíciónak 79 képviselője van. Radicová nem zárta ki, hogy július 8-ig nem tudják tető alá hozni az új kormányt. Szerinte négy évre kell kormányt alakítani, nem kell elsietni a dolgot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik