Nagyvilág

Több mint 200 áldozata van az árvíznek Dél-Kínában

Már 200 felett van a halottak száma Dél-Kínában, ahol június közepe óta esik az eső, áradnak a folyók, házak százezrei dőltek romba, emberek millióit kellett elköltöztetni - közölte újabb helyzetjelentésében a kínai média csütörtökön.

Közép- és Dél-Kína tíz tartományában eddig 211 halálos áldozata van a mostoha időjárásnak, 119 embert nyilvánítottak eltűntté. A károsultak száma megközelíti a harminc milliót, közel két és fél millióan kényszerültek átmeneti lakhelyre. Az áradások következtében utak, vasútvonalak váltak járhatatlanná, még a nagyvárosi közlekedés is megbénult, egyes helyeken mellig érő vízben igyekeznek célhoz érni az emberek. A hírekben szerepelt egy falusi asszony, aki másfél napot töltött családjával, gyerekével és szüleivel házának tetején, amíg ki tudták menteni.

A mentés oroszlánrésze most is a hadsereg katonáira hárul, akik közül egy 21 éves – szolgálat közbeni – haláláról is beszámolt a sajtó. A fiatalember átadta mentőmellényét egy károsultnak, majd amikor csónakjuk elsüllyedt, a vízbe fulladt.

Jelentések szerint több mint 800 ezer ház sérült meg, közülük 215 ezer összeomlott; 1,6 millió hektár termőterület került víz alá. A teljes anyagi kár értékét eddig 6 milliárd 360 millió dollárra teszik. A polgári ügyek minisztériuma szerdán hármasról kettes fokozatra emelte a készültséget, ami azt jelenti, hogy a tárcának a mentés koordinálására irányító központot kell létrehoznia, és 24 órán belül külön mentőcsoportokat kell kiküldenie az érintett területekre.

A kínai országos meteorológiai központ a következő napokra további heves esőzéseket jelez előre a már így is kritikus helyzetben lévő, katasztrófa sújtotta térségekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik