Nagyvilág

Ezért olvad az Antarktisz

Egy víz alatti hegygerinc adhat magyarázatot arra, hogy miért gyorsult fel egy nyugat-antarktiszi gleccser olvadása - tudósít a BBC.

A Pine Island Gleccser egy négyszáz méter magas víz alatti hegygerincen nyugszik, amelyet egy robot-tengeralattjáró akusztikus mérőeszközeivel sikerült felfedezni. A kutatás vezetője, Pierre Dutrieux elmondása ez bizonyíték arra, hogy a gleccser alapja egykor a gerincen nyugodott, a súrlódás pedig feltartóztatta a jégmozgást, az elválást követően az pedig felgyorsult.

Ennek azért nagy a jelentősége, mert a szakemberek becslései szerint a nyugat-antarktiszi gleccserek olvadása mintegy tíz százalékkal járul hozzá a tengerszint globális emelkedéséhez. Ráadásul 2009-es műholdas mérések szerint a Pine Island, az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere és jégvastagságának csökkenése elérte az évi 16 métert. Ez négyszer gyorsabb, mint egy évtizeddel korábban. A hegyhát felfedezése fontos tényező a régió jégmozgásának megértésében.

A kutatók megtudták, hogy viszonylag meleg víz helyezkedik el a lebegő jég alatt, amely képes lehetett megolvasztani a gleccser alapját. Ezen kívül a jégtömeget alulról súroló víz tulajdonságainak változása is hozzájárulhatott a jégtömeg leválásához – magyarázta Dutrieux.

A hegygerinc jelenléte várhatóan teljesen megváltoztatja majd a terület jégmozgásának tanulmányozásának alapjait a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik