Nagyvilág

Obama leváltotta az afganisztáni főparancsnokot

Barack Obama amerikai elnök szerdán leváltotta az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, miután gúnyos és sértő kifejezésekkel illette a kormányzat egyes tagjait egy interjúban.

Obama azután hozta meg döntését, hogy Stanley McChrystal tábornok gúnyos és sértő kifejezésekkel illette a kormányzat egyes tagjait egy interjúban. Az elnök azt mondta: nehéz szívvel hozta meg döntését, de ez volt a helyes lépés az afganisztáni küldetés sikere, az amerikai nemzetbiztonság érdekében. „A vitát szívesen veszem a csapatomban, a megosztottságot azonban nem tűröm” – jelentette ki a CNN által szokatlanul kemény hangúnak minősített nyilatkozatában.

Bejelentette, hogy az afganisztáni főparancsnoki tisztre David Petraeus tábornokot, az amerikai középső parancsnokság vezetőjét jelöli. Petraeus – a 2007-es iraki csapaterősítési terv megalkotója – eddig McChrystal főnöke volt. Obama hangsúlyozta: személycseréről, de nem az afganisztáni stratégia megváltozásáról van szó. Az Egyesült Államok nem távozik Afganisztánból, folytatja a küzdelmet a tálibok ellen – szögezte le. Méltatta, hogy McChrystal tábornok mindig lelkiismeretesen végrehajtotta utasításait, azt mondta, csodálja őt eddigi szolgálataiért.
McChrystal tábornok egy magazinnak adott riportban felfedte, hogy ő és környezete korábban méltatlan, gúnyos hangnemben beszélt Obama elnökről és tanácsadóiról. Egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. Elmondta: bár Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutni, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban.

Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadót a cikk szerint a tábornok egy segédje bohócnak nevezte. A tábornok környezetéből mások Joe Biden családnevével élcelődtek (Biden helyett azt mondták, Bite me – harapj meg), mivel az alelnök ellenezte az afganisztáni csapaterősítést. Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, Karl Eikenberryt McChrystal a vele készült interjúban azzal vádolta meg, hogy cserbenhagyta őt stratégiai elképzeléseinek megvalósításában. Gúnyos megjegyzés olvasható a cikkben Richard Holbrooke-ról, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjáról is.

Az afganisztáni főparancsnok kedden bocsánatot kért az interjú miatt; azt írta, mély tiszteletet és csodálatot érez Obama és nemzetbiztonsági csapata iránt. Hamid Karzai afgán elnök – aki előző nap óvott McChrystal leváltásától – szóvivőjén keresztül tudatta: más döntést várt az amerikai elnöktől, de tiszteletben tartja azt. A szóvivő azt mondta, Karzai együttműködésre törekszik McChrystal utódával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik