Nagyvilág

Már gyárthat atombombákat Irán

Több mint 17 kiló 20 százalékosra dúsított uránt állítottak elő eddig Iránban - jelentette ki az Iráni Atomenergetikai Szervet vezetője.

Ali Akbar Salehi azt nyilatkozta az ISNA iráni hírügynökségnek, hogy “az iráni tudósok havonta akár öt kiló 20 százalékosra dúsított nukleáris anyagot is képesek készíteni.”

Ez az anyag alkalmas arra, hogy hasadó magként működjön atombombákban és a nyugati országok szerint ez a valódi cél a dúsítással.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ezt cáfolja, állítása szerint csak az atomerőművek működtetéséhez szükséges az urán.
Ugyanakkor Ali Akbar Salehire, az ország nukleáris programjának vezetője bejelentette, hogy nem engedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőrét az országba, miután “információkat szivárogtattak és hamis jelentést adtak le”.

Salehi szerint a két ellenőr nevét már a múlt héten eljuttatták a NAÜ-nek, és felkérték a szervezetet, hogy válasszon új ellenőröket a nemkívánatos személyek helyére. “Ennek a két ellenőrnek nincs joga, hogy Iránba jöjjön, mert információt hoztak nyilvánosságra, mielőtt azt hivatalosan bejelentették volna, és hamis jelentést is készítettek” – mondta Salehi a hírügynökségnek két napja, hozzátéve, hogy a kiszivárgott információk Teherán vitatott nukleáris programjával voltak kapcsolatosak.

Június 9-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókról döntött Teherán ellen. A NAÜ egyébként szintén nemrég fogalmazta meg jelentésében azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy az iráni atomprogram valóban békés szándékú lenne, amint azt Teherán állítja. Vizsgálatuk szerint ugyanis az iráni nukleáris létesítményekben egyre tisztább szintre dúsítják az urániumot, ami növeli a nyugati országok gyanúját, hogy az országban valójában tömegpusztító fegyvert szeretnének előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik