Nagyvilág

Fico megbukott

Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök beismerte, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. Ivan Gasparovic röviddel azután Iveta Radicová ellenzéki politkust bízta meg a kormányalakítással, aki a felkérést elfogadta.

“Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elképzelését egy stabil és erős kétpárti koalícióról nem sikerült megvalósítani. Kormányalakítási megbízatásomat ezért ma (szerdán) visszaadtam” – jelentette ki azután, hogy fogadta őt a köztársasági elnök. A Smer ugyan majdnem 35 százalékkal megnyerte a parlamenti választásokat, de miután nem talált koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

Ivan Gasparovic fogadta a négy ellenzéki párt vezetőit is, akik egy új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaltak, s szerdára virradóra már sikerült megállapodniuk a programtézisekben is.
A négy párt – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Híd – közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová (SDKU). A négypárti koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van.
Gasparovic a találkozók után elmondta: miután Robert Fico kormányalakítási kísérlete sikertelen volt, most Iveta Radicovának adott kormányalakítási megbízatást. Radicová megbízatása július 8-ig szól.

Nagy megtiszteltetés ez számomra – mondta Radicová, amikor elfogadta a felkérést. Kifejtette, hogy már alakul az új kormánykoalíció, s mindent megtesz annak érdekében, hogy jó és sikeres kormánya legyen Szlovákiának. Kormányunk a polgári felelősség és együttműködés kormánya lesz – hangsúlyozta.

A távozó kormány jó állapotban adja át Szlovákiát utódjának, bármit is állít a másik oldal – mondta újságíróknak Robert Fico a kormány délelőtti ülése utáni sajtóértekezleten. Azt állította: az Európai Unión belül Szlovákia gazdasága növekszik a leggyorsabban, s az eladósodás mértéke az uniós átlagon aluli. Kormánya sikerének minősítette, hogy a válság ellenére sem korlátozták a társadalmi támogatásokat, és egyetlen stratégiai állami céget sem adtak el. Fico úgy látja, hogy a kabinet teljesítette négy éve tett ígéreteit.

A távozó miniszterelnök leszögezte: tiszteletben tartja a választások eredményét, s pártja következetes és határozott ellenzéki politikát fog folytatni. A kormány az alkotmánnyal összhangban az új parlament megalakulása után nyújtja be lemondását. Az államfő az alakuló ülést július 8-ra tűzte ki. Az alakulófélben lévő négypárti jobboldali koalíció vezetői a délután folyamán újabb tárgyalási fordulót kezdenek. A kiszivárgott értesülések szerint már szóba kerül az új kormány személyi összetétele is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik