Nagyvilág

Törökország és Brazília nem tágít Irán mellől

Ankara és Brazília is kiáll a teheránnal kötött uráncsere-szerződés mellett.

Törökország és Brazília továbbra is kiáll amellett, hogy az Iránnal (általuk) tető alá hozott uráncsere-szerződés legyen a perzsa állam nukleáris törekvéseiről folytatandó tárgyalások egyik alappillére – közölte Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

A májusban kötött háromoldalú megállapodás értelmében Teherán Törökországba szállítja s ott letétbe helyezi 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékos dúsítású uránkészletét, hogy cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapjon teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

A nyugati hatalmak azonban kevesellték ezt, és az ENSZ BT újabb Irán-ellenes szankciótervezetét támogatták. Brazília és Törökország a testület két nem állandó tagjaként a határozattervezet ellen szavazott.

Davutoglu hangoztatta, hogy brazil kollégájával, Celso Amorimmal folytatják az erőfeszítéseket a két ország ajánlatán alapuló szerződés érvényre juttatásáért. Közölte, hogy szombaton tárgyalt Amorimmal és Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel a további lépésekről, kedden pedig Guido Westerwellével, a német külügyek irányítójával egyeztet.

A Nyugat aggodalmai szerint a békésnek mondott atomprogram voltaképpen nukleáris fegyver gyártására irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik