Nagyvilág

Peter Orszag otthagyja a Fehér Házat

Hamarosan távozik hivatalából Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának elnöke - vált ismertté demokrata párti forrásokból.

Peter Orszag – akinek a szülei Magyarországról származnak, de ő az Egyesült Államokban született, s nem beszél magyarul – az Obama-kormányzat első magas beosztású tisztségviselője, aki megválik hivatalától. Orszag szeptemberben nősül, s eleve nem is akart két évnél tovább maradni a hivatal élén, ezért állítólag még a júliusban kezdődő költségvetési év kezdete előtt távozik tisztségéből.

A 42. életévét decemberben betöltő Orszag egyike Barack Obama legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak. A tekintélyes The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta őt.

A Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson közgazdasági doktorátust szerző Peter Orszag több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve szerkesztője. Rendszeres blogíró volt, egyebek mellett a klímaváltozásról, az egészségügyről tartott előadásairól vezetett internetes naplót és pénzügyi kérdésekben fejtette ki véleményét.

Mielőtt a Fehér Ház költségvetési hivatalának elnöke lett, a kongresszus költségvetési hivatalát (CBO) vezette 2007 eleje óta. A 235 munkatársat foglalkoztató, évi 40 millió dolláros költségvetésű CBO független, pártatlan gazdasági és költségvetési elemzéseket készít a törvényhozók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik