Nagyvilág

A gázvezeték megcsapolásával fenyeget Minszk

Fehéroroszország az Európába irányuló gázszállítások megcsapolását helyezte kilátásba abban az esetben, ha a Gazprom folytatja a fehérorosz export csökkentését.

A Gazprom hétfőn délelőtt 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást, miután lejárt a Fehéroroszországnak az adósság törlesztésére adott határidő, de korábbi közlés szerint a csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, amennyiben Minszk nem rendezi tartozását.

Az orosz gázipari óriáscég szóvivője délelőtt azt jelezte, hogy levelet kaptak Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettestől, amelyben az áll: “ha a Gazprom tovább csökkenti a szállításokat, akkor ők megkezdik a tranzitvezetékből való gázkivételt”.

A Gazprom szóvivője hétfőn még azt hangsúlyozta, hogy a Fehéroroszországgal fennálló gázvita ellenére az európai gázszállításokat hiánytalanul teljesíteni kell, de közölte, hogy a problémák miatt Alekszej Miller Gazprom- vezérigazgató hétfőn figyelmeztette az EU illetékes biztosát, hogy előfordulhatnak fennakadások a szállításban.

Az Európai Unió földgázszükségletének egynegyedét szerzi be Oroszországból. A gáz jó része Ukrajnán halad át, de az sem életbiztosítás, miután már többször adódtak komoly fennakadások a szállításokban, mert ott is voltak fizetési problémák.

Ajánlott linkek:

Három EU-tagot sújthat a belarusz gázszállítás csökkentése (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik