Nagyvilág

Obama egy év múlva kivonul Afganisztánból

A washingtoni kormányzat megerősítette, hogy jövő nyáron megkezdődik az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból, s ezzel a céldátummal egyetért a katonai vezetés is.

Rahm Emanuel, a Fehér Ház személyzeti főnöke egy vasárnapi tévéműsorban leszögezte, hogy az amerikai elnök által kijelölt csapatkivonási határidő – 2011 júliusa – nem fog változni, s mindenki egyetért ezzel a dátummal. Hangsúlyozta, hogy ezt a határidőt nemcsak a politikai, de a katonai vezetés is helyesli, beleértve Robert Gates védelmi minisztert, Michael Mullent, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét és David Petraeus tábornokot, az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokát. “Mindenki tisztában van vele, hogy egyértelműen kijelölt dátumról van szó” – szögezte le Rahm Emanuel.

David Petraeus tábornok minapi szenátusi meghallgatásán ugyancsak védelmében vette az afganisztáni csapatkivonás tervét, jóllehet az iszlamista felkelőkkel harcoló alakulatai afgán földön időnként kudarcokat szenvednek. Hangsúlyozta, hogy a szóbon forgó időpont csak az amerikai katonák kivonásának kezdetét jelenti, és a helyzettől tette függővé a csapatkivonás lebonyolítását.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanácshoz benyújtott jelentésében nyomasztó képet festett az afganisztáni biztonsági helyzetről. A szombaton közzétett jelentés szerint ugrásszerűen emelkedett az út mentén elhelyezett pokolgépekkel végrehajtott robbantások száma, és nagyon megszaporodtak az afgán tisztviselők elleni merényletek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik