Nagyvilág

Kiújult az erőszak Kirgizisztán déli részén

Két halott és két tucat sebesült az üzbégek lakta környéken.

Kiújult az erőszak Kirgizisztán déli részén, miután a haderő átfésült egy üzbégek lakta környéket, két halottat és vagy két tucat sebesültet hagyva maga után. Az eset egy nappal az után történt, hogy a kirgiz katonák lebontották az üzbégek által felépített barikádokat, melyekkel a kisebbségek által lakott környéket védték, és amely az elmérgesedett etnikai megosztást hivatott szimbolizálni.

Helyi jelentések szerint a hadsereg puskacsővel verte az embereket Narimar faluban, nem messze az üzbég határtól. A hivatalos jelentések szerint letartóztattak hét gyanúsítottat, és elkoboztak két gránátot, illetve negyven géppisztolyt. Egy Osh-i szóvivő megerősítette a haláleseteket, de állítása szerint az erőszak akkor robbant ki, mikor valaki tüzet nyitott a rájuk. A speciális alakulat visszalőtt, és ez okozta az egyik áldozat halálát. További lövöldözések hatására történt a második haláleset, huszonöten az ütlegeléskor sérültek meg-
– jelentették.

A Human Right Watch egyik munkatársa úgy fogalmazott: a rendőrség nem követte a központi kormány utasításait, és a védelmi miniszter utólagos kórházi látogatása során ígéretet tett az eset kivizsgálására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik