Nagyvilág

Abnormális sugárzást észleltek a koreai határon

Szokatlan sugárzást észleltek Észak-Korea és Dél-Korea határán néhány nappal azután, hogy Phenjan májusban azt állította, nukleáris technológiai áttörést ért el.

A dél-koreai tudományügyi minisztérium közlése szerint még nem találták meg a sugárzás okát, viszont kizárták annak lehetőségét, hogy a kommunista észak kísérleti atomrobbantást hajtott volna végre, ugyanis nem észleltek a nukleáris robbantások után jelentkező szeizmikus aktivitást.

Phenjan május 12-én jelentette be, hogy tudósainak sikerült fúziós reakciót előállítaniuk. A nukleáris fúzió a hidrogénbombák kifejlesztéséhez szükséges, illetve elméletileg az energiatermelésben is hasznosítható. A nukleáris fúzió során ugyanis hatalmas mennyiségű energia szabadul fel, szén-dioxid kibocsátás nélkül, kevés radioaktív hulladék keletkezése mellett.

Dél-koreai szakértők azonban kizárták, hogy Phenjan sikeresen hasznosította a fúziós reakció következtében felszabaduló energiát, a világon eddig ugyanis még senkinek sem sikerült használható fúziós energiatermelési technológiát kifejlesztenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik