Nagyvilág

Megtorlást ígért Erdogan a megölt török katonák temetésén

Megtorlást ígért a török miniszterelnök vasárnap azoknak a katonáknak a temetésén, akiket kurd lázadók öltek meg az előző nap a délkeleti határtérségben.

“Meg fogjuk keseríteni az árulók életét. Hősiesen megvédjük ezt a földet. Szánjuk el magunkat az ellenséggel, a terrorizmussal szemben! – hangoztatta Van városában Recep Tayyip Erdogan. Több más politikai vezető és a hadsereg parancsnokai is részt vettek tizenegy katona temetésén.

“Nem fognak győzni. Semmit sem fognak nyerni. El fognak tűnni saját sötétségükben, belefulladnak saját vérükbe” – fogadkozott a török kormányfő.

Mindazonáltal azt ígérte, hogy nem hagyja az országot “az erőszakba spiráljába” sodródni. Az általa tavaly októberben bejelentett, a kisebbségnek több jogot ígérő “kurd nyitás” programjára utalva kijelentette: Ankara “megszilárdítja a (nemzeti) egységet és a testvériséget”.

Az ellenzék bírálja Erdogan kormányát a kurdokkal szembeni nyitás és az etnikai erőszak elharapódzása miatt. Azzal vádolják a kormányfőt, hogy veszélyezteti a nemzeti egységet.

Az utóbbi évek legsúlyosabb összecsapása robbant ki szombatra virradóra török katonák és kurd lázadók között. Először kurd fegyveresek hajtottak végre rajtaütést egy határőrposzton, a friss adatok szerint kilenc katonát megölve, tucatnyit megsebesítve. Majd pedig a török hadsereg válaszcsapásában – amelyben tüzérséget és harci helikoptereket is bevetettek, a légierő gépei a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásait bombázták. Ekkor tizenkét kurd lázadó vesztette életét.

Két török katona akkor halt meg szombaton, amikor a határposzt elleni támadásból visszavonuló kurdok nyomába eredtek, és taposóaknára léptek.

Már szombat éjjel történt, hogy kurd lázadók megtámadtak egy laktanyát Palu városa mellett, és megöltek egy katonát.

Egy iraki biztonsági tisztségviselő közölte, hogy az iraki területre behatoló török erők még szombat éjjel is támadták a PKK állásait, mégpedig tíz kilométerre a határtól. Ebben a támadásban hárman haltak meg – mondta, de azt nem közölte, hogy fegyveresek vagy polgári lakosok voltak-e.

Öt napon belül ez volt a második észak-iraki behatolása a török hadseregnek. Ezeket megelőzően utoljára két évvel ezelőtt folytatott a török hadsereg hadműveletet iraki területen.

A PKK szóvivője szombaton azzal fenyegetőzött, hogy fegyvereseik Törökország minden városában támadásokat fognak, ha a török hadsereg folytatja offenzíváját. Ezt a fenyegetést látszik alátámasztani a palui támadás, ugyanis a város legalább háromszáz kilométerre van az iraki határtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik