Nagyvilág

Komorowski győzött az első fordulóban, lesz második forduló

Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő az előre hozott elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában a szavazatok több mint 41 százalékát szerezte meg.

Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 34,74 százalékot kapott. Az előzőleg, 15 százalékos feldolgozottság alapján közzétett részeredmények Komorowski kétszázalékos előnyéről tanúskodtak, az új részeredmény szerint a PO jelöltje már közel 6,5 százalékkal vezet.

A várakozásoknak megfelelően a július 4-én tartandó második fordulóba Komorowski és Kaczynski jut tovább.

A választási bizottság szerint a harmadik helyezett, Grzegorz Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) nevű párt elnöke, aki a voksok 13,68 százalékát gyűjtötte össze.

A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié.

A megméretés az idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán korábbra kellett kiírni a választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik