Nagyvilág

Hétfőn tárgyalások a fehérorosz-orosz gázvita rendezésére

Fehéroroszország küldöttséget meneszt Moszkvába, hogy tárgyaljon a Gazprommal, miután korábban nem lett eredménye a tárgyalásoknak.

A energiaügyi miniszterhelyettes tájékoztatása szerint a delegáció hétfőn ül tárgyalóasztalhoz az orosz vállalat képviselőivel.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő döntése alapján a Gazprom június 21-én délelőtt 10 óráig adott határidőt a fehérorosz félnek felhalmozódott adósságai, közel 200 millió dollár kifizetésére, azzal, hogy ellenkező esetben csökkenti a szállított gáz mennyiségét.

A csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, ami egy magát megnevezni nem akaró fehérorosz kormánytisztviselő szerint már érintheti az európai tranzitszállításokat is.

Az adósság abból keletkezett, hogy Fehéroroszország saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet – miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedben 174 dollárt kellett volna fizetnie. A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500-600 millió dollárt.

Pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő értésre adta, hogy valószínűleg kifizetik az adósságokat a megadott időpontra, de ugyanakkor bejelentette, hogy a Gazprom viszont több mint 200 millió dollárral tartozik Fehéroroszországnak a területén áthaladó gáztranzitért.

Mindamellett elemzők emlékeztetnek arra, hogy a csapok elzárása nem járhat olyan súlyos következményekkel, mint 2009 elején az ukrajnai szállítások leállítása, mivel Fehéroroszországon keresztül az Európába áramló földgáznak mindössze egyötöde megy, a többi Ukrajnán halad át. Különben is a Gazprom Fehéroroszország megkerülésével is el tudja juttatni a gázt Európába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik