Nagyvilág

Erőszakos események a kolumbiai elnökválasztás alatt

Hatalmas biztonsági készültség mellett zajlik a kolumbiai elnökválasztás második fordulója: a szavazás zavartalanságára 350 ezer rendőr és katona vigyáz.

Ennek ellenére nem hiányoznak az erőszakos cselekmények. Meta tartományban, a főváros Bogotától keletre a katonák összecsaptak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival és hatot megöltek. A kormány ellen lázadók Norte de Santander tartományban felrobbantottak egy rendőrjárművet – hét rendőr meghalt, nyolcan pedig eltűntek.

A szavazókörökbe mintegy harmincmillió polgárt várnak, hogy döntsenek a két mandátum után leköszönő Álvaro Uribe utódjáról. A baloldali gerillákkal és a drogbárókkal szemben keménykezű politikát folytató Uribe Latin-Amerika egyik legnépszerűbb politikusaként távozik az államfői posztról.

Az első forduló után állva maradt két jelölt közül Juan Manuel Santos volt védelmi miniszter, a Nemzeti Egység Szociális Pártja (PSUN) alapítója, Uribe szellemi örököse az esélyes az államfői poszt elnyerésére. Már az első fordulóban utcahosszal, a szavazatok 46,5 százalékával nyert a második helyen továbbjutott, litván származású volt bogotái főpolgármester, Antanas Mockus előtt, akire a szavazópolgárok 21,4 százaléka adta voksát. A közvélemény-kutatások adatai alapján a május 30-án tartott első forduló óta elmúlt időben Santos esélye még növekedett is. Az Invamer Gallup intézet legutóbbi felmérése szerint akár a szavazatok 65 százalékával is győzhet, míg Mockus indexe továbbra is 30 százalék alatt van.

Santos népszerűségét fokozza, hogy védelmi minisztersége (2006-2009) idején jelentős győzelmeket aratott a szélsőbaloldali gerillák elleni harcban. Oroszlánrésze volt abban, hogy kiszabadult a FARC fogáságából több túsz, köztük a legismertebb, a francia-kolumbiai Ingrid Betancourt, aki maga is elnökjelölt volt a dél-amerikai országban.

Santos azt ígérte, hogy Uribe politikai örökségét viszi tovább, és elsősorban a munkahelyteremtésre és – megőrzésre koncentrál. A dél amerikai ország lakosságának első számú aggodalma a munkanélküliség, a helyiek 46 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

A zöldek jelöltje, Mockus a kultúra radikális megváltoztatását, azaz az erőszak elvetését tűzte ki célul. A politikus kampányát az erkölcshöz és a törvényességhez való visszatérésre alapozta egy kábítószer által megrontott társadalomban. Bár nincs sok esélye, az első fordulóban mégis igazi meglepetést okozott, mivel márciusban még a 10 százalékot sem érte el a támogatottsága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik