Nagyvilág

Izrael továbbra is feltartóztatná a segélyhajókat

Izrael fenntartja magának a jogot arra, hogy "minden szükséges eszközzel" feltartóztassa a Gázai övezetbe szállító segélyhajókat - erről tájékoztatta Izrael az ENSZ-t.

Gabriela Salev izraeli ENSZ-nagykövet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a világszervezet Biztonsági Tanácsának pénteken küldött levelében ismertette országa álláspontját.

A nagykövet egyúttal felszólította a libanoni kormányt, hogy akadályozza meg a hajók kifutását a Földközi-tengerre. Salev levelében arról tájékoztatta az ENSZ-főtitkárt, hogy néhány hajó a jelek szerint azt tervezi, Libanonból a Gázai övezetbe hajózik, s bár a szervezők segélyszállítással indokolják az utat, valódi szándékuk “gyanús”. A diplomata szerint ugyanis elképzelhető, hogy a szervezők kapcsolatban állnak a – zsidó állammal ellenséges viszonyban lévő – Hezbollah libanoni síita szervezettel, emiatt Izrael nem zárhatja ki annak lehetőségét, hogy hajókon “terroristákat vagy fegyvereket csempésznek be” az övezetbe.

Nemrégiben nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kommandó május 31-én feltartóztatott egy nemzetközi flottillát, amely a Gázai övezetbe szállított segélyt a palesztinoknak, s az egyik hajón kirobbant összetűzésben a katonák megöltek kilenc török állampolgárt. A zsidó állam azzal védekezett, hogy katonái önvédelemből cselekedtek, mert a segélyt szállító aktivisták megtámadták őket.

A tiltakozások hatására Izrael enyhítette a – Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet által uralt – Gázai övezet szárazföldi zárlatát, de a tengeri blokádot továbbra is fenntartja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik