Nagyvilág

Veszélybe került a német kormánypárti többség

Kisebbségi kormány megalakítására tesznek kísérletet a német szociáldemokraták Észak-Rajna-Vesztfáliában, ezzel veszélybe került Angela Merkel felsőházi többsége.

A kormányalakítási kísérletet csütörtökön jelentette be Hannelore Kraft, az SDP tartományi vezetője. Koalíciós partnernek a Zöldeket kéri fel – közölte.

A szociáldemokrata politikus azt tervezi, hogy még a nyári parlamenti szünet megkezdése előtt, július 13-án vagy 14-én miniszterelnökké választatja magát a düsseldorfi tartományi gyűlésben. Ehhez saját pártja és a Zöldek képviselői mellett szüksége lesz a reformkommunista Baloldal honatyáinak a szavazataira is, amit a jelek szerint bizonyosra vesz. Egy SPD-Zöldek koalíciónak ugyanis – egy szavazat híján – nincs abszolút többsége a Landtagban.

Ha sikerül megalakítani az új kormányt, akkor a tartományt eddig kormányzó kereszténydemokraták nem küldhetnek képviselőket a felsőházba. Ezzel ott elvész a jobboldali berlini kormánykoalíció többsége és ezáltal a fontos törvények elfogadtatásának a képessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik