Nagyvilág

Kormányátalakítás várható Romániában

Emil Boc miniszterelnök nem csupán személycseréket kíván végrehajtani, hanem tárcákat is össze akar vonni, vélik bukaresti elemzők.

Szinte biztos, hogy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból álló kabinetet karcsúsítani akarja a miniszterelnök. Belpolitikai megfigyelők már korábban is jelezték: várhatóan először a nyáron, majd pedig ősszel lesz minisztercsere néhány tárca élén. Ez a szándék azonban az utóbbi napokban bizonyossá vált, miután a kormány a parlamenti vita lehetőségének kizárásával terjesztette a honatyák elé a közalkalmazotti bérek 25, a illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését előirányzó tervezeteit.

Az ellenzék emiatt csak bizalmatlansági indítvány benyújtásával tehetett kísérletet a kormány megbuktatására. Kedden azonban az indítványt elutasította a parlament, a jövedelemcsökkentő törvények így automatikusan életbe lépnek. Csakhogy hajszálon, mindössze nyolc szavazaton múlott a dolog.

Az eddigi pletykák szerint máris csomagolhatnak a politikailag nem túl fajsúlyos személyek, és a “kormánykoalíció köreiből” származó információk szerint alaposan megcsappanna a minisztériumok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik