Nagyvilág

Romaellenes lincshangulat a Vajdaságban

Romaellenes lincshangulat alakult ki a vajdasági Torontálalmáson, miután kiderült, hogy egy cigány fiatalt gyanúsítanak egy vele egykorú szerb megölésével - írta a Magyar Szó című újvidéki lap.

Miután a Vajdaság déli határán fekvő településen csütörtökön megkéseltek egy 17 éves szerb fiatalt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe, a rendőrség az ügyben emberölés megalapozott gyanújával letartóztatott egy vele egykorú helybéli roma fiatalt. Ezen dühödtek fel a lakosok, majd egy csoportjuk tüntetni kezdett a falu cigányok lakta részén. Ezért több ház ablakát betörték, ajtókat szakítottak be, sőt felgyújtottak egy házat.

A lincshangulat azóta is tart, így a falu rémült roma lakói nem mernek kilépni az utcára. Azt mondják, a nem roma lakosság éjszakánként felvonulásokat tartott, és ezeken rasszista jelszavakat skandált. Azt kiáltozták, hogy a cigányok költözzenek el, és kövekkel, téglákkal dobálták a romák házait.

Miután vasárnap ismeretlen tettesek felgyújtottak egy faluszéli házat, hétfőn meglátogatta a települést Vesna Martinovic pancsovai polgármester és a helyi rendőrfőnök. Betiltották az esti felvonulásokat, valamint nemzeti és faji gyűlölet szításának alapos gyanújával előállítottak öt helybéli fiatalt, akik ellen az ügyészség nyomozást rendelt el. Ezenkívül a polgármester bejelentette, hogy élelmiszercsomagokat juttat el azon roma családoknak, amelyek nem mernek kijönni házukból.

Kedd este a falu romák lakta részét a rendőrök őrizték, a helyzet nyugodt volt, de a légkör feszült.

“Rendkívül aggasztó, hogy Almáson négy napon keresztül szabadon garázdálkodhattak huligánok, rasszista, cigányellenes jelszavakat skandálhattak és ablakokat törhettek be. Csak az ötödik napon érkezett ki a helyszínre a rendőrség, pedig az első naptól kezdve ott lett volna a helye” – mondta a Magyar Szónak Snezana Ilic, a nagybecskereki Civil Társadalomfejlesztési Központ programfelelőse.

A szakember elfogadhatatlannak tartotta Pancsova polgármesterének azt a bejelentését is, miszerint élelmiszercsomagokat adnak az otthonukban rekedt, riadt romáknak, ahelyett, hogy a szabad mozgás lehetőségét biztosítanák.

A Belügyminisztériumnak és a nyilvánosságnak nem négy nap után, hanem azonnal és állandóan tisztában kell lenniük azzal, hogy egy bűntettért kizárólag az elkövető a felelős, és egy jogállamban nem létezik kollektív felelősségre vonás – mondta.
A romaellenes megmozdulásokat határozottan elítélte Marko Karadzic, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium államtitkára, Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke és több civil szervezet.

Szerdán a feszültség enyhítése céljából a faluba látogat Svetozar Ciplic, a szerb kormány kisebbségügyi minisztere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik