Nagyvilág

Bugár számára most kezdődik a riadalom

A szlovákiai magyarság identitásválságát, kettős identitását mutatja, hogy a Híd-Most bekerült a parlamentbe. Az eddig konfliktuskerülő Bugár számára a riadalom most kezdődik, a szlovák képviselőket is felvonultató társaságban ugyanis alapvető ideológiai kérdések nincsenek tisztázva. Az MKP kiesése a magyar szimbolikus politika és az etnikai alapú retorika teljes kudarcát mutatja.

A Bugár-féle Híd-ra megérett az idő, a szlovákiai magyarok jelentős része ugyanis mára kettős identitású, mintegy 30 százalékuk vegyes házasságban él – hívja fel a figyelmet Huncík Péter Szlovákia-szakértő, aki szerint szembe kell nézni azzal a lehetséges veszéllyel, hogy 50-60 éven belül „eltűnhet” a szlovákiai magyar kisebbség, szociológiai értelemben ugyanis 300 ezer fő alatt már nagy az esélye a teljes asszimilációnak. Huncík szerint a Hídban megvan a vitalitás, hogy hosszú távon a szlovák-magyar megbékélés alapja legyen Szlovákiában.

Fontos változás, hogy a mintegy félmilliós magyarságot ezen túl “csak” 7 vérségi magyar politikus fogja képviselni, a Híd listájáról ugyanis 6 szlovákiai politikus is bejutott a parlamentbe. Utóbbiak adott esetben még sikeresebben képviselhetik a magyar érdekeket, a konfliktusok kezelésénél hitelesebb lehet „mással kimondatni” a dolgokat – véli a szakértő.

A közvélemény-kutatások és az exit pollok előzetes jelzései után igencsak váratlanul ért mindenkit az MKP gyenge eredménye. Huncík Péter szerint valójában Bugár Bélának is egyszerűbb lett volna, ha az MKP bekerül, így most kétnyelvű pártként egyedül kell képviselnie a félmilliós szlovákiai magyarságot.

AZ MKP konfrontatív, agresszív kampánya visszaütött, a párt bukása a magyar szimbolikus politika kudarcát jelentette. A párt 19. századi retorikával csupán az erősen magyar identitásúakat szólította meg, annak ellenére, hogy ez a réteg egyre korlátozottabb számú. Csáky leszereplésével minden bizonnyal hatalmi harcok következnek a párton belül, az őszi helyhatósági választásokig azonban kevés az idő a megújulásra.

Trendforduló helyett „banánhéj keringő”

Öllős László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke szerint eufóriára semmi ok, a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest ugyanis csak néhány százalékos eltérést láthatunk, Meciar be nem kerülése miatt gyakorlatilag „éppen hogy” megbukott a Fico-kormány. A Fico-kormány valójában egy enyhébb “meciarizmusnak” tekinthető, a Meciar-i hagyományokat követve nekiesett a piacgazdaságnak, a sajtónak és szétverte az igazságügyet, mindeközben különböző klientúrák nyerészkedtek, ez okozta végül a kormány vesztét – mondta a szakértő.

Fico bukásához hasonlóan a magyar pártok szereplését sem lehet trendfordulóként értékelni. A szlovákiai magyar szavazók 2,5- 3 százalékos áttolódásról van szó, amely a kampány utolsó heteiben zajlott le. A szakértő szerint Bugár számára a riadalom csupán most kezdődik, az eddig konfliktuskerülő kampányra építő pártban ugyanis hamarosan ki kell mondani bizonyos dolgokat.

A Híd több politikusánál alapvető ideológiai, identitásbeli kérdések nincsenek tisztázva, ilyen például a magyar nyelv hivatalos nyelvé tétele – figyelmeztet Öllős László. A párt a kampány során szándékosan nem mutatott markáns véleményt a kettős állampolgárság kapcsán és nem nyilatkozott Trianon ügyében sem. Ezzel a stratégiával probléma kerülőként pozícionálta magát a „probléma generáló” MKP-val szemben.

Elfogyott a levegő az MKP körül

A szakértők egyetértettek abban, hogy ha a Híd sikeres lesz, elszívhatja a levegőt az MKP elől, ha nem, az a problémákra alapozva lehetőséget adhat az MKP számára a most még igencsak kilátástalannak tűnő újraszerveződésre.

A szombati parlamenti választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte, de a pártnak a 150 tagú testületben csak 62 mandátuma van. Eddigi koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt mindössze kilenc mandátumot szerzett, így közösen sincs többségük a törvényhozásban. A Smer harmadik partnere, a Vladimír Meciar vezette HZDS nem jutott be.

Kedden hivatalosan is koalíciós tárgyalásokat kezdett az a négy jobboldali párt, amely a választásokon együttesen többséget szerzett a parlamentben. Várhatóan a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkothat jobbközép kormánykoalíciót Iveta Radicová vezetésével.

A szakértők a Fórum Kisebbségkutató Intézet (Szlovákia, Somorja) és a Magyar Külügyi Intézet által szervezett konferenciáján szólaltak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik