Nagyvilág

Távozik Fico a hatalomból

Hivatalos koalíciós tárgyalásokat kezd kedden este az a négy jobboldali párt, amely a szombati szlovákiai választáson együttesen többséget szerzett a parlamentben - jelentette be a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU).

A sajtóközlemény szerint a tárgyalásokon az SDKU, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd képviselői vesznek részt. “A tárgyalások célja egy közös kormánykoalíció létrehozása.” Mikulás Dzurindát, az SDKU elnökét délelőtt fogadta Ivan Gasparovic államfő.

Gasparovic hétfőn Robert Fico jelenlegi kormányfőnek, a választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökének adott kormányalakítási megbízatást, majd bejelentette, hogy a parlamentbe bejutott többi párt elnökével is meg kívánja vitatni a belpolitikai helyzetet.

Dzurinda a találkozó után újságíróknak elmondta: tájékoztatta az államfőt az SDKU álláspontjáról, miszerint a jobboldali pártok – kihasználva parlamenti többségüket – közösen akarnak kormányt alakítani. “Elmondtam az elnöknek, hogy Iveta Radicová jelölését a kormányfői tisztségre személyesen is támogatom” – mondta újságíróknak a pártelnök.

Robert Ficónak jövő hét szerdáig kell beszámolnia Gasparovicnak arról, hogy sikerrel járt-e kormányalakítási próbálkozása. A négy jobboldali párt egybehangzóan azt állítja, nem kíván tárgyalni a Smer elnökével. “Ezt közöltem Gasparoviccsal is” – mondta Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, akit Dzurinda után szintén fogadott a köztársasági elnök. Radicovát érintő újságírói kérdésre Sulík kijelentette: “Úgy gondolom, jó miniszterelnök lesz.”

Megjegyezte, nincs gondja azzal, hogy elsőként Fico kapott kormányalakítási megbízatást. “A Smer megnyerte a választást, joga van az első kísérletre” – vélekedett Sulík.

A Smer szombaton 35 százalékos támogatással győzött ugyan, de miután nincs koalíciós partnere, Ficónak nincs esélye a kormányalakításra. A kormányfő azt mondta: mindezek ellenére megszólít minden pártot. Ugyanakkor jelezte: realista, s ha nem fog menni a kormányalakítás, kész arra, hogy pártja ellenzékbe vonuljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik