Nagyvilág

Kétségbe vonták az izraeli vizsgálóbizottság hitelességét

Baloldali izraeli szervezet kérdőjelezi meg a bizottság hitelességét.

A szélsőbaloldali Gush Shalom csoport kijelentette, hogy petíciót nyújt be a Legfelsőbb Bíróságnak a gázai segélyflottilla-incidens kivizsgálása kapcsán felállított bizottság ügyében. A szervezet véleménye szerint az izraeli vizsgálóbizottság felépítése és működése hitelességi problémákat vet fel.

Állításuk szerint a bizottság nem lesz felhatalmazva arra, hogy katonákkal egyeztessen, és az Izraeli Védelmi Erők által szolgált információkra kell támaszkodniuk. A Gush Shalom kételyeit fejezte ki az aktivisták viselkedésének kivizsgálása kapcsán is, tudván, hogy a kormány nagy részüket terroristának tartja.

A szervezet szerint a két külső szakértővel sincsen minden rendben: az észak-írországi David Trimble két hete csatlakozott az Izrael Barátai elnevezésű, Netanjahu miniszterelnökhöz köthető csoporthoz, illetve tagja a Henry Jackson Közösségnek, ami szerintük amerikai neokonzervatív körökkel kapcsolható össze. Ken Watkin pedig az afganisztáni kanadai erőknél szolgált, ahol őrizetbe vett afgánokat kínoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik