Nagyvilág

Politikai földrengés Szlovákiában

Szlovákia a hétvégén felugrott a visegrádi gyorsra: a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt - vélekedik az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

“Robert Fico pártja győzelmet szenvedett, az SNS parlamentbe jutása 900 szavazaton múlott, Vladimír Meciar pedig 20 év politikai garázdálkodás után eltűnt a palettáról. Szlovákia kormányt váltott, és ez a legjobb, ami történhetett velünk” – írja az Új Szó főszerkesztője.

Molnár Norbert szerint a választás nemcsak azt bizonyította be, az emberek megelégelték a konfrontatív hangnemet, az alibi-politizálást, a hatalmaskodást, hanem azt is, hogy nem lehet 2010-ben “magyarkártyával választást nyerni”.

“A Magyar Koalíció Pártjának kibukása a parlamentből szinte törvényszerű volt. Az a gyalázatos és primitív kampány, amivel választókat akart szerezni, végül választóriasztó lett… kiderült: nem lehet megtéveszteni, kirekeszteni, árulózni… Az a minimum, hogy a vezetés távozik, és megújula párt” – állapítja meg a szerző.

“A Híd több mint nyolc százaléka rendkívül jól hangzik. Bugár Béla arca maga négy százalék, a többiek együtt ugyanennyit hoztak. Ám, még mielőtt elájulnának maguktól narancssárgáék, ne feledjék, rengeteg szavazatot kaptak olyanoktól, akik csak azért szavaztak a Hídra, mert féltek attól, hogy nem lehet kormányt váltani nélküle” – írja az Új Szó főszerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik