Nagyvilág

Martonyi: az EU külön büntetést szán Iránnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott újabb szankciós rendelkezések elfogadása után saját, autonóm szankciókat is kíván hozni Irán ellen az Európai Unió.

Ezt Martonyi János magyar külügyminiszter közölte Luxembourgban.

Az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozása közben a magyar diplomácia irányítója újságíróknak nyilatkozva elmondta: a szankciós intézkedéseket majd az EU-országok csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján fogadják el hivatalosan, most a miniszterek a lehetséges tartalmi elemeket készítették elő.

“Érzékeny termékekről, technológiákról, beruházásokról, berendezésekről, továbbá pénzügyi, hitelbiztosítási témákról is szó van” – sorolta a miniszter az EU-szankciók várható területeit.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte a miniszteri tanácskozáson, hogy levélben fordult Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóhoz, és a nukleáris témáról folytatandó vitára szólította fel Iránt.

A főképviselő úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy szerinte fenn kell tartani a “kettős megközelítés” politikáját Teheránnal szemben. E politika értelmében a nemzetközi közösség átfogó együttműködést ígér Iránnak arra az esetre, ha az hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni nukleáris programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik