Nagyvilág

Görögország nem érti a leminősítést

A görög pénzügyminisztérium értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Moody's a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait.

A görög pénzügyminisztérium szerint a bóvli szintre gyengített besorolás nem tükrözi azokat az eredményeket, amelyeket az ország eddig elért államháztartási hiányának a csökkentése terén, és azt sem, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen hatásai lesznek. A görög pénzügyminisztérium rámutatott arra, hogy a megszorító program végrehajtása jó úton halad, és csökken az államháztartási hiány.

A Moody’s egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű “A3”-as szintről “Ba1”-re módosította Görögország adósi besorolását hétfőn.

Időközben megszólalt a másik nagy hitelminősítő, a Fitch Rating is. Leszögezte, egyelőre nem tervezi Görögország adósi besorolásának rontását. A Fitch Görögország adósi besorolását “BBB mínusz” szinten tartja, ami a legalacsonyabb befektetésre ajánlott fokozat. A besorolás negatív kilátása alapján több mint 50 százalék az esélye a hitelminősítés rontásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik