Nagyvilág

Tűzparancsot kaptak a kirgiz kormányerők

Figyelmeztetés nélkül lőhetnek a kirgiz fegyveres erők az etnikai konfliktusok körzetében a biskeki ideiglenes kormány szombat esti felhatalmazása szerint.

A kirgiz kormány a tartalékosok részleges mozgósítását is elrendelte, hogy megerősítse a zavargások megfékezéséért küzdő erőket. Roza Otunbajeva, az ügyvezető kirgiz államfő szombaton írta alá az erre vonatkozó rendeleteket. Biskek emellett technikai segítséget kért Moszkvától: a tömegoszlatáshoz szükséges eszközök szállítását kérte, az ilyen felszerelés hiánya, a tartalékok kimerülése miatt.

Otunbajeva a tűzparancsot azzal indokolta, hogy változatlanul folytatódnak az etnikai csoportok összecsapásai, a nemzetiségi konfliktust egyelőre nem tudták megfékezni. Az ügyvezető államfő szerint az Osban és körzetében kialakult helyzet mind nagyobb erők bevetését követeli “a fosztogatások, erőszak, gyilkosságok és az államhatalommal való szembeszegülés hulláma ellen”.

A tartalékosok részleges mozgósítása már vasárnap elkezdődik, s a kirgiz védelmi minisztériumot arra utasították, hogy a mozgósítási ütemterveknek megfelelően “a fegyveres erők egy részének szervezettségét és állományát a hadiállapotnak megfelelő szintre kell átállítani”. A tárcának meg kell határoznia a feltöltésre kerülő egységek listáját, figyelembe véve a rendkívüli állapot rendelkezéseinek betartatásához szükséges feladatokat.

A legújabb hivatalos adatok szerint már legalább 80 ember vesztette életét és több ezer sebesült szorult orvosi ellátásra a dél-kirgizisztáni Osban és Dzsalálábádban kirobbant összetűzésekben: mindkét nagyvárosban rendkívüli állapotot hirdettek ki és kijárási tilalmat vezetek be.

Osban a sötétedéssel szombat este elcsitultak a lövöldözések szemtanúk beszámolói szerint. A területi központot a kirgiz fegyveresek ellenőrzik, míg az üzbégek barikádokat emeltek lakókörzeteikben, s igyekeznek visszaverni a támadásokat. A félmilliós város több kerületében változatlanul szünetel az áramellátás és a gázszolgáltatás, gyakorlatilag megszűnt a tömegközlekedés, az üzletek, bevásárlóközpontok és piacok többségét felgyújtották és kifosztották. Kirgizisztánból eddig már legalább hétezer üzbég menekült át a szomszédos Üzbegisztánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik