Nagyvilág

Elhunyt a világhírű magyar étteremforradalmár

Elhunyt Egon Ronay, a brit gasztronómia világhírű, magyar származású reformere és kérlelhetetlen kritikusa.

Egon Ronayt életének 95. évében, Berkshire grófságbeli otthonában, szombaton érte a halál, rövid betegség után.

Ronay 1946-ban érkezett Londonba. Édesapjának több étterme volt a háború előtt Budapesten, és szakmai kapcsolatai révén elérte, hogy fia London szórakozó negyedének központjában, a Piccadillyn próbálhassa ki magát, étteremvezetőként. Egon Ronay útja innen egyenesen vezetett hírnévhez. Szinte forradalmat csinált a háború utáni Nagy-Britannia igen szűkös, egyhangú gasztronómiájában, amikor nem sokkal érkezése után francia választékot kínáló saját éttermet nyitott a londoni Knightsbridge kerületben.

London éttermi világban ma már az egész világ jelen van, ám annak idején úttörő vállalkozás volt a franciás konyhájú étterem megnyitása még az előkelő – egyebek mellett a Harrods luxusáruházról közismert – városrészben is. A brit gasztronómia igazi reformját azonban 1957-től indította útnak, amikor először kiadta éttermi kalauzát, az Egon Ronay Guide-ot. A következő évtizedekben kiadvány a brit éttermi közönség bibliájává vált, és a Guide a laikus és a szakmai közvélemény szerint egyaránt meghatározó tényező lett egy-egy étterem sikerében vagy esetleges bukásában.

Ronay kóstoló szakértői három évtizedig járták az éttermeket és a pubokat, soha még egy sört sem fogadtak el ingyen, viszont kíméletlen tárgyilagossággal tették közzé tapasztalataikat.
Az Egon Ronay Guide általános vélemény szerint alapvetően megváltoztatta a brit étkezési szokásokat, a kiadványokon nevelkedett generációk elődeiknél sokkal igényesebb, minőségre érzékenyebb étteremjárókká váltak. Egon Ronay a kortárs brit konyhaművészet legnagyobb világsztárjait sem kímélte. Nemrégiben alaposan megrótta Gordon Ramsayt és Jamie Olivert, a Magyarországon is közismert két sztárséfet, akik – szerinte – “most már inkább üzletemberek, semmint szakácsok … és már nem is olyan jók, mint korábban”.

Egy ízben Bill Clinton volt amerikai elnököt is komoly feltűnést keltő bírálattal illette érkezési szokásaiért. Clinton és felesége, Hillary – a mai amerikai külügyminiszter – még 1997-ben Londonban járt hivatalos látogatáson, és vendéglátóikkal, Tony Blair akkor frissen megválasztott brit kormányfővel és nejével beültek egy Temze parti étterembe. Ronay a vacsora után – a The Sun című bulvárlap megbízásából – behatóan elemezte Clintonék és Blairék fogyasztását az étterem által közzétett számla alapján, s megállapította, hogy “amit az amerikai elnök összeevett, attól az én számban támadt kellemetlen utóíz”. A gasztronómiai szaktekintély szerint Clinton “úgy rendelt, mintha a vadnyugaton lenne … felesége pedig úgy, mintha Arkansas valamelyik olcsó pizzériájába tért volna be…”

Egon Ronayt felesége és két leánya gyászolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik