Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdetett a kirgiz kormány

A kirgiz ideiglenes kormány ismét rendkívüli állapotot hirdetett a közép-ázsiai ország déli részén lévő Os városában, valamint annak környékén.

A kormány páncélozott katonai járműveket küldött a városba, miután előző nap több száz fiatal összeverekedett, üzleteket fosztogatott, gépkocsikat gyújtott fel, a történteknek legalább 12 halottja és több mint száz sebesültje van.

Az országrész az áprilisi felkelésben elűzött Kurmanbek Bakijev volt államfő hatalmi bázisa.

A Roza Otunbajeva vezette ideiglenes kormány szóvivője közölte, hogy az erőszakos cselekményekben részt vettek száma ezer és háromezer közötti volt. A verekedő tömeg a katonák és rendőrök megérkezésének hatására szétszaladt. A rendkívüli állapot és a vele együtt elrendelt éjszakai kijárási tilalom június 20-áig marad érvényben – tette hozzá.

Szemtanúk szerint a helyi kirgiz és üzbég lakosság, illetve a különböző klánok között törtek ki ismét az összecsapások, mint korábban többször.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy legalább 12 halottja és 126 sebesültje van a zavargásoknak. Az áldozatok legtöbbjének lőfegyvertől származó sérülése van – tette hozzá.

Legutóbb május 19-én rendeltek el rendkívüli állapotot az országrészben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik