Nagyvilág

Lanyhul a Smer támogatottsága

Újabb felmérés jelezte, hogy csökkent az Irány-Szociáldemokrácia támogatottsága Szlovákiában.

A felmérésének eredménye szerint a Smert a megkérdezettek 29,1 százaléka támogatta. Az előző, május elején készített felméréshez viszonyítva ez 5,2 százalékos csökkenést jelent. Májusban Robert Fico pártját a megszólítottak 34,3 százaléka volt hajlandó támogatni.

A második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) áll 15,9 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 12,8 százalékkal. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,8 százalékos népszerűséggel a negyedik helyen végzett.

Rajtuk kívül még további három párt jutna be a parlamentbe: a Híd 7,1 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) 5 százalékkal, ami egyben a bejutáshoz szükséges parlamenti küszöb.

Ha ez az eredmény születne, akkor a jelenlegi koalíciós pártok, illetve a mai ellenzék között a mandátumok megoszlása 61 a 89-hez lenne az ellenzék javára. A jövőbeni parlamentben tehát hét párt foglalna helyet, s kiesne a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik