Nagyvilág

Kevésbé népszerű Medvegyev és Putyin

Az orosz társadalom elégedetlen vezetőinek teljesítményével.

Közel tíz százalékot esett Dmitríj Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök társadalmi támogatottsága az elmúlt fél évben. Egy júniusi felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka bízik az államfőben, januárban még 62, májusban pedig 60 százalék állította ugyanezt. Most a megkérdezettek nak alig fele, vagyis 49 százalék állt pozitívan az elnökhöz, ami megválasztása óta a legrosszabbnak számít.

Putyint egy hajszállal megbízhatóbbnak tartják Megvegyevnél: jelenleg 62 százalék szavaz neki bizalmat, ez 8 százalékos esést jelent a januárihoz képest. Azonban az év elejéhez képest 4 százalékkal többen nem bíznak a kormányfőben (14 százalék). Putyint államfőként mindössze 46-47 százalét támogatta teljes mellszélességgel 2003 és 2005 között.

A felmérés kapcsán szakértők úgy vélekedtek, hogy az orosz vezetők megcsappant népszerűsége a gazgadási válsághoz köthető, mivel az emberek alapvetően a hatóságokat teszik felelőssé a gazdaság lelassulásáért. Ide köthető a rendszerszintű korrupció is: a társadalom nem lát törekvést a két vezető részéről ennek felszámolására. Az orosz társadalom nem elégedett a minimális szociális juttatások mértékével sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik