Nagyvilág

Bekerülhet a szélsőjobb a holland kormányba

Elsőként a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (PVV) kíván esetleges koalíciós esélyekről konzultálni a szerdai választásokon győztes liberális párt (VVD) Hollandiában.

A voksoláson legtöbb szavazatot elnyerő Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért vezetője Beatrix királynőhöz látogatott, aki a pártvezetőkkel folytatott egyeztetéseket követően várhatóan informátori – koalícióalakítási – feladattal bízza majd meg őt.

Mark Rutte miniszterelnök-jelölt ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja a szövetségre lépés lehetőségét az (iszlámellenes nézeteket valló) Szabadságpárttal, tekintetbe véve, hogy legnagyobb számban ez az erő növelte jelenlétét a parlamentben. Hozzátette: legfőképpen azt szeretnék kideríteni, hogy a két párt együttműködése mennyiben tudná fellendíteni a holland gazdaság talpraállítását.

Az országban legalább három pártnak kell koalíciót kötnie a kormányképesség eléréséhez, a VVD-nek pedig komoly engedményeket kell tennie ahhoz, hogy megnyerje magának koalíciós partnereit. A Munkáspárt például előre jelezte, hogy nem igen tudnak elképzelni semmiféle együttműködést a liberálisokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik