Nagyvilág

Irán az Atomenergia Ügynökséggel zsarol

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel folytatott együttműködése szintjének felülvizsgálatával fenyegetőzött Irán.

Irán – amelyet ezúttal két eddigi szövetségese, Oroszország és Kína is magára hagyott, és a nyugati nagyhatalmakkal együtt megszavazta a büntető intézkedéseket – dühösen reagált az ENSZ BT szankcióira.

Eszmail Koszari, az iráni parlament külügyi bizottságának alelnöke közölte: a törvényhozás vasárnap megvitatja azt a tervezetet, amelynek értelmében felülvizsgálnák a közép-keleti ország és a – nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása felett őrködő – NAÜ kapcsolatait.

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője mindazonáltal igyekezett csekély jelentőséget tulajdonítani a tervezetnek. Hangsúlyozta, hogy csak javaslatról van szó, megvárják a külföldön – jelenleg Sanghajban – tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád elnök hazatérését, s közösen megvizsgálják a tervezetet.

Ahmadinezsád hétfőn már figyelmeztetett, hogy országa beszünteti a tárgyalásokat atomprogramjáról, ha szankciókat vezetnek be ellene.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nyomán Oroszország beszünteti haditechnikai együttműködését Iránnal és befagyasztja az Sz-300-as rakétarendszerek szállítására vonatkozó szerződés teljesítését.

Több diplomata is úgy vélekedett, hogy Kína – Irán első számú kereskedelmi partnere – még elegendő befolyással rendelkezik Teheránban ahhoz, hogy az iszlám köztársaságot eltántorítsa a nemzetközi közösséggel való szakítástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik