Nagyvilág

Életfogytiglanokat osztottak népirtásért

A srebrenicai népirtás miatt Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) két volt szerb katonai parancsnokot.

A 70 éves Ljubisa Beara és az 53 éves Vujadin Popovic mellett az ügy öt további vádlottja – a boszniai szerb hadsereg négy másik egykori tisztségviselője, illetve egy volt rendőrtiszt – öttől 35 évig terjedő börtönbüntetést kapott háborús bűnök és emberiség elleni bűncselekmények vádja alapján. Az ügyész tavaly szeptemberben valamennyi vádlottra életfogytiglani büntetés kiszabását kérte a törvényszéktől. Mind a hét vádlott ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson.

A srebrenicai népirtás ügyében 2006 júliusában kezdődött meg a tárgyalás a hágai testület előtt. A törvényszék több mint 300 tanút hallgatott meg. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a muszlimok által lakott Srebrenica kelet-boszniai várost, annak ellenére, hogy az ENSZ-védelem alatt állt. Mintegy 8 ezer embert – zömmel férfiakat – elhurcoltak, többségüket agyonlőtték, és tömegsírban temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik