Nagyvilág

Bekérette a szlovák nagykövetet a Külügyminisztérium

A Külügyminisztériumba kérették Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét - közölte a tárca szóvivője.

Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák kormány június 9-én olyan határozatot jelentetett meg, amelyben revizionista törekvésekkel vádolta meg a magyar kormányt és az Országgyűlést – mutat rá a közleményében Mátrai Zsuzsanna.

A kommüniké szerint a magyar fél visszautasította a szlovák kormányhatározatban foglalt vádat, átadta a Szlovákia által kifogásolt Nemzeti Összetartozás törvényének angol fordítását, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem a törvény szövegében, sem szellemében nincs szó területi revízióról. A jogszabály ezzel szemben a szuverén államok közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről szól, ezt a magyar kormány Szlovákiától is elvárja.

A szlovák kormány által a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozat szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, s a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. Ezzel a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik