Nagyvilág

Pozsony visszautasítja a magyar “revizionista törekvéseket”

A szlovák kormány határozottan visszautasítja a magyar kormány és a parlament revizionista törekvéseit - áll a szlovák kormány szerdán elfogadott nyilatkozatában.

A szlovák kormány határozottan visszautasítja a magyar kormány és a parlament revizionista törekvéseit, mert azok szerinte megkérdőjelezik a 20. század történelmét – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a szlovák kormány fogadott el szerdán a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából.

Pozsony szerint ez a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, s a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása.

A szlovák kormány ugyanakkor erélyesen tiltakozik az I. világháború utáni politikai történések egyoldalú és tendenciózus értelmezése ellen.

“A trianoni békeszerződés aláírása nemcsak a történelmi Magyarország elnyomott nemzetei új államainak megszületését eredményezte, hanem a Magyar Köztársaságét is, olyan államokét, amelyek többsége belépett az Európai Unióba” – áll a dokumentumban. Eszerint az államhatárok kijelölésénél az összes állampolgár jogaira tekintettel voltak.

“A Szlovák Köztársaság kormánya tiszteletben tartja szomszédait, s továbbra is támogatni fogja a megértés, az együttműködés és az összes nemzet és állam békés együttélésének politikáját az európai térségben” – olvasható a nyilatkozatban.

Nyilatkozatával a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a magyar nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A szlovák fél nem ért egyet Trianon magyar értékelésével, s azt egyoldalúnak és történelmietlennek tartja.
A téma a szlovák választási kampány részévé vált. Szlovákiában szombaton tartják a parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik