Nagyvilág

Itt az Irán elleni szankció

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán megszavazta az újabb Irán-ellenes szankciókat.

A 15 tagállam közül Brazília és Törökország ellene szavazott, Libanon tartózkodott. Az új szankciókkal Iránt nukleáris programja miatt büntetik, a nyugati országok szerint Teherán tudományos programja leple alatt atomfegyverek előállítására készül.

Törökország azzal indokolta döntését, hogy szerinte ez volt a békés diplomáciai megoldás egyetlen járható útja. Brazília kompromisszumos javaslatát elvetették, Libanon pedig az Iránt támogató Hezbolláh-ra hivatkozott.

Nincs szó gazdasági, vagy olaj- embargóról, amely alapvetően béníthatná Irán gazdaságát. A határozta megtilt minden olyan tevékenységet Irán számára, amely atomfegyvert célba juttatni képes ballasztikus rakétával kaocsolatos. További intézkedéseket foganatosítanak a nukleáris tevékenységgel összefüggésbe hozható iráni bankokkal szemben, ugyanez vonatkozik iráni cégekre is. Szankciókat létesítjetnek iráni személyiségekkel és intémzényekkel szemben (pl.: Forradalmi Gárda). A határozat nem zárja el a Teheránnal való további tárgyalás útját.

Susan Rice amerikai nagykövet úgy fogalmazott: az ENSZ eleget tett felelősségének, most Iránon a sor, hogy bölcsebb kurzust folytasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik