Nagyvilág

Ficó négymilliót venne ki a pártok zsebéből

Négymillió euróval rövidítené meg a pártokat Ficó, hogy az összeget az árvíz károsultjainak juttassa. Az ellenzék populizmust kiált.

Robert Fico törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé arról, hogy ezt az összeget az árvíz miatt Eperjes és Kassa megyékben megrongálódott hidak felújítására, illetve új hidak építésére fordítsák.

A kormányfő akoalíciós partnereivel egyeztetett, és már meg is kezdték az aláírások gyűjtését egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásához. A kormányfő indítványozni fogja, hogy a tervezetet sürgősségi eljárással vitassák meg a képviselők.

A megáradt folyók és patakok az ország két keleti megyéjében összesen 11 hidat tettek tönkre vagy rongáltak meg kisebb-nagyobb mértékben.

Fico azzal érvelt, hogy a kormány szombaton 25 milliót már elkülönített az árvízkárok enyhítésére, s most a pártokon a sor, hogy kifejezzék szolidaritásukat az árvízkárosultakkal. A pártok a parlamentbe való bejutásért támogatást kapnak az államtól.

A két koalíciós párton kívül a miniszterelnök ötlete nem aratott sikert. Az ellenzék felszólította Ficót, hogy hagyjon fel az árvízhelyzet, az emberek szerencsétlenségének kihasználásával saját választási céljaira. “Jobb lenne, ha saját, és nem mások pénzét osztogatná” – mondta egy ellenzéki politikus.

“Robert Fico populizmusa nem ismer határokat. Ez a pénz legális bevétel, amelyre a pártoknak mindennapi működésükhöz van szükségük” – jelentette ki a javaslattal összefüggésben Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke.

A Híd szerint Fico ötlete nem más, mint “populizmus a köbön”.

Helyi megfigyelők szerint a miniszterelnök gondban van, mert elfogyott a tartalékalapja. Az ellenzék azt állítja, a kormányfő könnyelműen, népszerűséghajhászás céljából egyszerűen elherdálta a milliókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik